Kwarlijn Kwint

Tekst en foto door Martijn Cruijff, in april 2019

Ik heb Karlijn leren kennen in 2014, bij de ING. Zij studeerde aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en was op zoek naar een afstudeerstage. Ik werkte in die tijd veel met studenten en had zelfs al een paar andere studenten van de UvH begeleid. Wat mij fascineert aan deze jonge mensen is hun gebruik van taal en de manier waarop zij gesprekstechnieken toepasten. Het begeleiden en adviseren van anderen staat centraal in hun opleiding, die ooit gestart is met het opleiden van geestelijk raadslieden in de strijdkrachten. Inmiddels heeft de UvH haar werkterrein duidelijk uitgebreid.

Als onderdeel van haar afstudeerstage heeft Karlijn voor de ING onderzoek gedaan naar de veranderende rol van eerstelijns managers tijdens de Agile transformatie, die zo rond die periode momentum kreeg bij de ING. Dit onderzoek heeft zij geschreven in een narratieve vorm, zoals bijvoorbeeld ook andere bekende werken binnen de Agile wereld geschreven zijn. Voorbeelden zijn ‘The Phoenix Project’, ‘The Goal’ en ‘The Five Dysfunctions of a Team’. Dit maakte haar onderzoek toegankelijk, bijzonder en memorabel binnen de ING. Karlijn is één van de studenten met wie ik altijd contact ben blijven houden.

Tegenwoordig coacht Karlijn zelfstandig ondernemers die nog niet helemaal tevreden zijn met hoe hun bedrijf loopt. Dankzij haar academische achtergrond in de psychologie, sociologie, filosofie en organisatiekunde kan zij als geen ander de juiste vragen stellen om mensen te helpen ontdekken wat hun drijfveren zijn en wat ze graag willen bereiken als ondernemer. Samen met Karlijn ontdek je waar je goed in bent, hoe jouw unieke aanbod eruit kan zien en hoe je dat product op een authentieke manier kunt verkopen. Vooral dat laatste vinden mensen vaak spannend en lastig, maar verkopen moet óók leuk zijn vindt Karlijn. Authentiek verkopen is altijd maatwerk. Er zijn hulpmiddelen, maar die werken voor iedereen net weer even anders. Het moet bij jou passen als persoon. Daarom werkt ze altijd vanuit het vergroten van zelfinzicht bij haar klanten.

Je kunt het niet alleen zegt Karlijn. Je hebt nu eenmaal hokjes in je hoofd waar je zelf niet bij komt. Je hebt anderen nodig om te helpen die hokjes open te maken. Dat geldt voor haar klanten, maar ook voor haarzelf. Ze blijft zelf trainingen volgen om ook in haar eigen hoofd meer rust te krijgen. Ze zou bijvoorbeeld het liefst alles zelf doen, maar realiseert zich ook dat je als ondernemer sommige dingen moet uitbesteden. Websites bouwen of bepaalde teksten schrijven kun je soms beter láten doen. Juist deze openheid en dit realisme zorgen ervoor dat Karlijn als heel erg betrouwbaar en toegankelijk ervaren wordt.

Wanneer ik haar vraag wie haar helden zijn of wie ze bewonderd zegt ze vooral op zoek te zijn naar eigenschappen in mensen die ze bijzonder vindt. Echte helden heeft ze niet. Als voorbeeld noemt ze een dance fitness docente. Zelf voelde ze zich altijd erg onzeker als het op dansen aankwam, dus de eerste les was erg spannend. Maar toen de lerares begon met ‘iedereen die gaat giechelen om de nieuwe mensen die niet mee kunnen komen kan meteen vertrekken’ voelde ze zich direct opgelucht. De lerares was een soort van cheerleader die iedereen aanmoedigde om vooral te dansen op een manier die bij hen pastte. Fouten maken mág. Dit gevoel voel van inclusie en aanmoediging straalt Karlijn zelf ook uit in haar aanpak. Je hebt hulp nodig bij ondernemen, maar je moet het wel op je eigen manier kunnen gaan doen.

De website van Karlijn is vogelvrijondernemen.nl, maar ze maakt ook ontzettend goede filmpjes die je kunt zien op haar instagram account. Ik kan je van harte aanbevelen om een eens kijkje te gaan nemen!