Fer de Jong Jongert

Tekst en foto door Martijn Cruijff, in april 2019

Ik heb Fer leren kennen in 2016, toen ik bij ING werkte aan het Agile transformatie programma PowerIT – High Performing Workforce. Fer was bezig om voor de global HR afdeling een vijfdaags leiderschap programma te realiseren voor alle ING-managers om hen te helpen de ambities van hun mensen en die van ING op elkaar af te stemmen.

Vanuit mijn project waren we op dat moment om een nieuwe groep leidinggevenden aan het helpen; de IT Chapter Leads. Een soort meewerkend voorman op basis van Agile principes, geïnspireerd door Spotify. We hadden direct een klik vanwege de overlap tussen onze werkzaamheden en een zoektocht die wij deelden; ‘Hoe help je mensen om op hun best te kunnen functioneren?’.

Achteraf zegt Fer dat zijn opdracht bij ING één van de zaadjes was voor zijn huidige initiatief; de ‘Better Together Experience’. Een serie van vijf sessies om teams vooruit te helpen. Geboren uit de overtuiging dat werk leuker en productiever wordt als je ál je talenten mee mag nemen naar je werk. Wanneer je kunt werken vanuit je gevoel en er niet alleen gekeken wordt naar wat er in je functiebeschrijving staat. Mensen zijn zich vaak niet bewust van wat ze allemaal te bieden hebben en hoe ze daarmee een team beter kunnen maken. Daarom staat de eerste sessie van de Better Together Experience in het teken van wat het ‘beste zelf’ van alle teamleden precies is. In de tweede sessie wordt onderzocht hoe het beste zelf van het team eruit kan zien op basis van wat iedereen te bieden heeft. De laatste drie sessies worden besteed aan de vraag hoe dit team dan in de praktijk de organisatie kan helpen om succesvoller te worden.

Fer zegt er duidelijk bij dat deze Better Together Experience niet alleen iets voor het bedrijfsleven is. Hij ziet dat we in zowel het bedrijfsleven als de samenleving ons gevoel laten liggen, niet meer reageren vanuit ons hart en steeds meer tegenover elkaar komen te staan als het om belangrijke onderwerpen gaat. Hij ziet deze sessies dan ook als een manier om weer het gesprek met elkaar aan te gaan over wat écht belangrijk is. Daarom organiseert hij de Better Together Experience ook in gemeenten en in het onderwijs. Kinderen kunnen bijvoorbeeld heel goed hun gevoel onder woorden brengen zegt Fer. Een van de scholieren uit groep 7/8 die hij in een groep had zei dat hij het moeilijk vond om over zijn beste zelf te praten, ‘want ik ken jou niet zo goed en ik weet nog niet wat je beste zelf is’. Dat is prachtig, want zó kun je een gesprek beginnen. Wat Fer mooi vindt is dat elk traject een unieke uitkomst heeft. Je zet iets in gang en de deelnemers ontdekken zelf wat voor hen het beste resultaat is.

Eén van de motivaties van Fer is zijn vrijwilligerswerk in een hospice. Ik heb veel gesprekken gehad met mensen die in de laatste fase van hun leven zitten. Wat zij mij allemaal vertellen is; ‘volg je gevoel’. Dat is volgens mij iets wat we allemaal moeten doen en wat ik wil brengen met de Better Together Experience. Wat mij raakt in het verhaal van Fer is zijn passie om de wereld op zijn manier een beetje mooier te maken vanuit de plekken die ertoe doen. Op de werkvloer, in het onderwijs, in de samenleving. Hij heeft veel ervaring in het bedrijfsleven en in het werken met mensen. Als je op zoek bent naar cultuurbeweging in je organisatie waarin mensen samen beter zijn en waarin iedereen optimaal kan presteren op basis van zijn of haar beste zelf, kijk dan eens naar wat Fer je te bieden heeft.