Remco Hogenbirk

Tekst door Martijn Cruijff, in oktober 2019. Foto door Martijn Cruijff in februari 2020.

Creatief, integer, onconventioneel, grappig, enthousiast, dapper, idealistisch, mensenmens. Zomaar wat trefwoorden die me te binnen schieten als ik denk aan Remco. Niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde. Remco en ik hebben elkaar in 2014 leren kennen tijdens het IT transformatie programma PowerIT van de ING, waar wij beiden in de werkstroom High Performing Workforce actief waren. Met een team van ongeveer vijf mensen bedachten wij initiatieven om de IT specialisten van de ING binnen Nederland te helpen bij de Agile transformatie die van 2014 tot ongeveer 2016 begon en daarna is doorgezet. Vaak werkten we hierbij samen met HR en senior management teams. De belangrijkste bijdrage van ons team was een trainingsprogramma voor IT Chapter Leads bij ING, toen een nieuwe rol die gebaseerd was op de Chapter Lead rol uit het Spotify model, waarin de IT engineering culture centraal staat. Voor zowel Remco als mijzelf was dit traject een opmaat in onze ontwikkeling als Agile coach.

Als zelfstandig Agile coach heeft Remco onder andere gewerkt bij ABN-Amro, Shell en de ING. Hij is leergierig en steeds op zoek naar manieren om beter te worden in zijn vakgebied. De passie die hij zelf laat zien zoekt hij ook in anderen. “Wat vind je tof om te doen en hoe kan ik je daarbij helpen?” Remco inspireert en zet aan tot actie. Met daarbij twee doelen als hoofdinzet;
1) zorgen dat mensen 100% van zichzelf en hun talent meenemen naar hun werk en
2) zorgen dat organisaties ten goede veranderen.

Remco zijn idealistische en activistische karakter blijkt uit de manier waarop hij individuen en organisaties coacht. Hij is niet bang om confronterende vragen te stellen, maar altijd op een respectvolle manier. Wanneer hij een interventie doet op het gedrag van iemand zou hij zomaar zoiets kunnen vragen als: “Wat zou je partner nu tegen je zeggen?” Dat maakt mensen een beetje in de war en geeft ruimte voor heel open gesprekken. Het maakt daarbij voor Remco niet uit of hij tegen een medewerker of een CEO praat. Wanneer de lange termijn doelstellingen van een bedrijf niet in overeenstemming lijken te zijn met het korte termijnbeleid dat wordt uitgevoerd is Remco niet te beroerd om in gesprek te gaan met de leidinggevenden. “Ben je je er bewust van wat de gevolgen zijn van dit besluit? Is dat dan nog steeds wat je wilt?”

“Dat challengen is wel een USP van me”, zegt hij zelf. “Soms brengt me dat ook wel in de problemen hoor. De juiste houding van leidinggevenden zou moeten zijn dat hun mensen hun belangrijkste stakeholders zijn en niet hun aandeelhouders. Begin met vertrouwen. Begin met anderen succesvol te maken. Dan kun je als organisatie écht veranderen. Maar dat zie ik mensen nog niet altijd doen in de boardroom.” Ik bewonder Remco voor zijn lef om de status quo te willen veranderen. Hij staat voor wat hij zegt en neemt hier ook altijd volle verantwoordelijkheid voor.

Als je met een vraagstuk zit en je bent op zoek naar een manier om te beginnen, dan is Remco iemand om te bellen. Hij kan je in beweging zetten. Wil je meer weten over zijn aanpak? Voor de prijs van een kopje koffie kun je een uur lang genieten van zijn kennis en ervaring.